VEM FÅR KOMMA TILL HIMLEN? 2004 11 07
Text: Joh 6:37-40
En gång när jag var liten så vann jag på lotteri. Det var en hög vinst, för jag fick välja vad jag ville i lotteriståndet. Tyvärr förstod jag inte riktigt, så jag valde bara en liten elefant i plysch. Det fanns mycket större vinster. Ibland är det så. Vi tar inte vara på tillfällena när de kommer.
Himlen är en sådan där högsta vinst. Det finns inget större. Men vem får egentligen komma till himlen? Vem vinner högsta vinsten? Och tar vi vara på den? Frågan är fullt berättigad. I texten talar Jesus om människor som Fadern ger till Jesus. De kommer tydligen till himlen. Men vilka är det, som Fadern ger till Jesus? Är jag med bland dem, är du, är mina barn med bland dem? Många har funderat kring den s.k. predestinationsläran, att det på något sätt skulle vara förutbestämt av Gud vilka som får komma till himlen. Det tycker jag skulle vara grymt och orättvist, om inte alla hade samma chans. Men vi tänker kanske på det där ordet från Jesus om att Många är bjudna, men få är utvalda. Matt 22:14.
Hur ska man se på det ordet? Tänk dig att livet är en lång korridor med fullt av dörrar på båda sidorna. På varenda dörr som du går förbi genom livet står det: Välkommen in! Dom som faktiskt säger Ja tack till den inbjudan och går in genom dörren, kommer att få se några nya ord. På andra sidan dörren står det: Du är utvald! Fortsätt din vandring genom livet. Du är utvald.
Vem får komma till himlen, bli en kristen, komma till Jesus? Den som säger Ja tack till inbjudan. Varje gång kyrkklockan ringer, varje gång det står en annons om arrangemang i kyrkan, varje gång du hör eller ser något om Jesus, så är det en sådan där dörr i korridoren som säger: Välkommen in! Det är alltså för dig.
Problemet finns egentligen i nästa fråga, och det är: Vem VILL komma till himlen, bli en kristen, komma till Jesus? Vem vill? Tyvärr alltför få, verkar det som. Det är frestande att tro att kristendomens tid är förbi, men faktum är att det har aldrig varit så många i världen som blir kristna varje dag - det rör sig om hundratusentals människor varje dag.. Det har heller aldrig bildats så många nya församlingar i världen som idag. Det sker i Kina, i Afrika, i Sydamerika, i forna Sovjet osv.
Vem vill? Det är många som vill.
Jesus talar om att alla de som har kommit till honom inte ska gå förlorade. Man kan alltså gå förlorad som människa. Här har jag några negativa nyheter att komma med. Den här världen är redan förlorad, enligt Bibeln. Det finns inget hopp för den här världen. Och vore det inte för möjligheten att komma till Jesus så var hoppet redan ute för alla människor också. Tro inte att beslutet om ditt eviga öde kommer att fattas sedan en gång. Det är redan klart. Joh 3:16-19 Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. Ty Gud sände inte sin son till världen för att döma världen utan för att världen skulle räddas genom honom. Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte har trott på Guds ende sons namn. Och detta är domen, att när ljuset kom in i världen, då älskade människorna mörkret mer än ljuset, eftersom deras gärningar var onda.
Världen, med allt vad som tillhör den, är redan dömd. Därför kan människor faktiskt gå evigt förlorade. Hoppet som finns, och som trotsar all logik, är Jesus. Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. Att älska ljuset innebär att leva ett gott och rättfärdigt liv. Med Guds definition på rättfärdighet klarar vi inte ett sådant liv. Vi får sätta vårt hopp till Jesus. Han ÄR vår rättfärdighet.
Om du nu äger hoppet, om du är glad och trygg med din evighet, vad tror du då att Gud vill att du ska ägna ditt liv åt? Fundera på det, du som är en kristen.
Om du inte äger hoppet och inte heller vill komma till Jesus - jag önskar dig ändå Guds välsignelse och Lycka till med livet.
Om du inte äger hoppet och vissheten om vem Jesus är för dig, men vill ha en förändring i ditt liv på det området - till dig vill jag säga: Idag står du vid en sådan där dörr i korridoren. Du har stannat utanför dörren och du läser: Välkommen in! Jesus säger idag: Matt 11:28 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Vila handlar inte om passivitet, utan om en inre vila, en glädje och visshet - ett nytt liv. Gud erbjuder dig ett helt nytt liv idag. Dörren är olåst och det är bara att gå in. Vi som finns i EFS-kyrkan på Råå, och i andra kyrkor, är här för dig. Vi finns här för hjälpa dig med dina behov. Idag kan hopplösheten vändas till ett evigt hopp.
Och vi som är här i kyrkan, vad ska vi ägna våra liv åt? Fundera på det.