GUDS RIKE I ANTÅGANDE 2004 12 05
Text: Mark 1:14-15

Jag läser så många kristna tidningar som jag kommer över, för jag vill ta in bredden av Guds rike. Jag tror att vi kommer närmare sanningen om världen, sanningen om kyrkan, sanningen om kristen tro och om Gud när vi försöker ha Guds perspektiv på det hela. Han älskar både pingstvänner och lutheraner.
Därför läser jag bl.a. tidningen Dagen. I tisdags kunde man läsa så här på sidan 6: "GRATIS RUM FÖR JOSEF OCH MARIA. En brittisk hotellkedja erbjuder alla par som heter Maria och Josef gratisrum över jul. -Vi försöker kompensera för att hotellindustrin inte hade några rum kvar på julafton för 2004 år sedan, säger Sandy Leckie, chef för ett av hotellen i London."
Jag tycker att det är ett fyndigt och kreativt sätt att bygga Guds rike - att sprida kunskap och tankar kring Jesu födelse.
1.
De här korta orden som Jesus sa, är det allra första som Jesus säger, enligt Markusevangeliet. Det faktumet lämnar flera möjligheter till att tolka det han säger om Guds rike. Man kan förstå det som att han talar om den yttersta tiden i kronologisk mening, men det är långt mer troligt att han talar om sin egen personliga närvaro mitt ibland människor och i människors liv..
Det är förstås han som bygger Guds rike med sin närvaro, men vi får vara medarbetare och vara med att bygga. Det kan man göra på många sätt. Ett kan vara som man gjorde på hotellet i London.
Det är en central kallelse och uppgift som varje kyrka och varje kristen har, att bygga Guds rike, att förmedla Jesu närvaro i olika sammanhang. Lars-Göran Rönnberg har skapat en adventskalender på Internet. Han presenterar västerhjälten Gospel Sam, som drar fram Bibeln snabbare än sin egen skugga. Man kan göra hur mycket som helst.
Sammanfattningsvis kan man under den här punkten säga: Alla människor bygger något, frågan är vad. Se till att det är Guds rike du bygger på, med din attityd, ditt humör, dina ord och gärningar.

2.
Tiden är inne, sa Jesus. Vi känner igen orden från andra sammanhang. Luk 2:6 Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, Luk 9:51 När tiden var inne för hans upptagande till himlen, vände han sina steg mot Jerusalem, Rom 5:6 Medan vi ännu var svaga dog Kristus för alla gudlösa, när tiden var inne. Gal 6:9
Låt oss inte tröttna på att göra det som är rätt. När tiden är inne får vi skörda, bara vi inte ger upp. Tiden kan alltså vara inne, planerad av Gud. Det kan vara en rätt tid för saker och ting. Det fanns en rätt tid och rätt plats en gång i Norrland. När människor åkte tåg mellan två stationer, drabbades de av syndanöd. De var tvungna att stiga av vid den andra stationen och söka upp ett kapell där, för att omvända sig och be för sin frälsning. Tiden var inne.
När är tiden inne för oss att agera? För oss är tiden alltid inne. Vi behöver inte bekymra oss om Guds tider och stunder. Det vore att fastna på fel problem. Vi ska enligt Paulus ta vara på varje tillfälle att bygga Guds rike, att sprida det glada budskapet om Jesus. Ibland är det tid för sådd, ibland för att vattna och ibland är det tid för skörd. Det där sköter Gud själv om. Vi har vår kallelse och vår uppgift.
3.
Så säger Jesus: Omvänd er och tro på budskapet. Inte så konstigt att han sa det då. Ingen kände ju honom tidigare. Idag är det också många som inte känner Jesus, det måste ju vara till dom också. Men jag känner honom, så jag kan väl hoppa över den här meningen?
Nej, tyvärr går inte det. Guds rike är sådant att vi får växa i det, och riket får växa i oss. Här i jordelivet blir vi aldrig fullärda eller fullt utvecklade som lärjungar. Varje dag finns nytt att lära, nytt att mogna i, mer att överlåta i Jesu hand. Därför talade Luther om en daglig omvändelse, att varje dag få ta emot Guds nåd.
På det sättet är nåden alltid ny och fräsch för oss. Nåden är på det sättet färskvara. Varje dag kan vi vittna om hur vi har mött Jesus idag, och vi slipper ta upp det där väckelsemötet för 45 år sedan som nog uppfattas som ganska mossigt.
Tänk att vi får ha en dagsfärsk Jesusupplevelse att berätta om. Vad jag önskar att vi alla funderade över hur vi bäst skulle kunna berätta om morgonens möte med Jesus. Då tror jag att Guds rike kom nära oss på ett mycket påtagligt sätt.
"GUD, LÅT DET BLI VÄCKELSE OCH LÅT DET BÖRJA MED MIG" Amen