ATT VARA ÖPPEN FÖR ALLA MÄNNISKOR 2005 04 03
Text: Matt 11:28

Presentation av predikoserien Overhead med nio punkter
Att vara öppen för alla människor.
"Jesus älskar alla barnen, alla barnen på vår jord. Röd och gul och vit och svart gör det samma har han sagt. Jesus älskar alla barnen på vår jord."
Detta är en stor sanning i Bibeln, en sanning om Jesus och om Gud. Men det är förstås också en stor sanning om alla människor.
Bibelord som styrker den tesen: Matt 11:28 Kom till mig, alla ni som är tyngda av bördor; jag skall skänka er vila. Omsorg om alla.
Joh 3:16 Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. I ordet "världen" innefattas allt och alla. På samma tema: 2 Kor 5:19 Ty Gud försonade hela världen med sig genom Kristus: han ställde inte människorna till svars för deras överträdelser, och han anförtrodde mig budskapet om denna försoning. Hela världen är hela världen.
Det betyder att Jesus älskar muslimer, han älskar nigerianer med sina nigeriabrev. Han älskar den som inte luktar som vi. Han älskar den som har mer hål än tyg på sina byxor och som har målat alltför mycket svart under ögonen. Med andra ord, Jesus älskar alla dom som möjligen inte passar in i vår föreställningsvärld om hur man bör vara. Ja, han älskar t.o.m. dig - och mig.
Jesus gjorde det faktiskt till sin sak att fokusera på sådana människor som inte passar in.
Vi kan se Thorvaldsens bild av Jesus med en öppen famn. Den är öppen för alla. Det är vår minnesbild av Jesus för den här predikan.
Vi kan se en bukett med olikfärgade tulpaner som ett uttryck för alla sorters människor. "..röd och gul och vit och svart..." Det är vår minnesblomma för den här predikan.
Det här temat är så vanligt i Nya Testamentet att det inte går att bortse ifrån när det gäller församlingens kallelse och uppgift. Faktum är att detta är en av de nio punkterna som är kyrkohistoriskt belagda när det gäller förutsättningar för att kyrkor ska växa.
Hur har vi det på denna punkten? Är vi öppna för alla människor?
Om vi svarar ja så innebär det att vi aktivt bjuder in och har samlingar och aktiviteter för alla dessa sorters människor.
Kärlek är aldrig teoretisk. Den är praktisk och tar initiativ och uträttar saker.
Om man ser på stora kända församlingar i t.ex. USA så samlar man olika sorters människor med olika kulturer och livssituationer i de flesta av dem. Jag besökte Sankta Klara kyrka i Stockholm på en söndagsgudstjänst. Denna stora katedral var fullsatt. Där kom medelålders och äldre välbärgade par med kostym, rock och päls. Där kom ungdomar som var klädda i trasor och svartmålade i ansiktet och som inte riktigt visste hur man ska bete sig i kyrkan. Man arbetar bland ca 700 prostituerade och narkomaner. Väckelse pågår.
Det finns faktiskt en risk för att gamla kyrkor och församlingar inte klarar av ett sådant arbete. Det innebär för stora förändringar. Det ligger mycket i det som Jesus säger om att slå nytt vin i nya läglar. Men jag vill vara en ny lägel. Jag vill vara pastor i en ny lägel. Jag vill vara mitt i Guds verk idag - tillsammans med er. Är det möjligt?
Bibeln talar mycket om att Guds folk är ett främlingsfolk, är främlingar här i världen. Men det står också mycket om hur vi ska vara mot främlingar. Vi kan t.ex. läsa i 3 Mos 19:33: Främlingen som bor hos er skall räknas som en infödd bland er, du skall älska honom som dig själv. I den nya översättningen står det inte främling utan invandrare.
Men hur öppna ska vi vara? Om vi nu tror att det som står i Bibeln är Guds Ord, vad gör vi då med dem som tillber Allah, vad gör vi med dem som vill förändra Bibelns äktenskapssyn, vad gör vi med dem som missbrukar sin egen och andras kroppar?
Vi får göra som Jesus: klara av att skilja på sak och person, inse att alla människor har syndat och saknar härligheten från Gud. Och så får vi i stor kärlek och omsorg vid rätt tillfälle peka på Jesus som vägen till Gud, vägen till upprättelse och ett förvandlat liv. Så gjorde han med äktenskapsbryterskan, så gjorde han med Sackaios.
Det är lätt att älska på avstånd. Inom EFS gör vi det t.ex. i Etiopien och Tanzania. Där växer kyrkorna enormt mycket. Vad skulle hända om vi började älska på nära håll, på Råå eller i Helsingborg?
I boken av pastor Rick Warren som jag läser just nu, skriver han: Allt levande växer. Vi kan inte få det att växa. Så vår fråga ska inte vara: vad ska vi göra för att det ska växa, utan: på vilket sätt hindrar vi växten i vår kyrka? Vad behöver vi/jag ändra på för att växten ska släppas lös och människor blir räddade till evigheten? På vilket sätt hindrar vi växten?