GOD JUL! 2004 12 24
Text: Luk 2:1-14

"Marley var död, för att börja från början. Det råder inte minsta tvivel om den saken." Vilken berättelse är det som börjar så? ---
Just det, En Julsaga av Charles Dickens. En berättelse kan börja på många sätt. Ibland säger man att det är viktigast att början och slutet går bra. Det är det man minns. Det som händer i mitten, av ett musikstycke eller en sång, t.ex., är inte lika viktigt. Så kan det också vara med en berättelse. Det finns ett engelskt uttryck som säger att "all is well that ends well" - allt är bra som slutar bra. Slutet gott allting gott, säger vi kanske på svenska.
Men den mesta tiden tillbringar vi ju inte i början eller i slutet, utan i mitten, i alla de gråa dagarna. Då får vi tänka på början och slutet, var vi kommer ifrån och vart vi är på väg.
Charles Dickens börjar sin julsaga på ett dramatiskt och spännande sätt. Man vill läsa vidare. Hur ska detta utveckla sig?
Jesu födelse är också början på en spännande berättelse. Fast den var kanske inte början på berättelsen, den var kanske ett nytt avstamp mitt i berättelsen. Fast visst innebar Jesu födelse mycket nytt också.
Du och jag har också berättelser. Berättelsen om ditt liv har en början och ett slut. Varifrån kommer du och vart är du på väg? De flesta människor har begränsat sina berättelser att räcka från vaggan till graven. De känner inte till mer och de saknar alltså det hopp som den kristna tron ger uttryck för.
Med Jesu födelse - och hans död - fick vi vår berättelse rejält förlängd. Vi nordiska hedningar fick veta om skapelsens morgon. Där börjar vår personliga berättelse. Vi fick höra om evigt liv genom tro på Jesus. Där slutar vår berättelse - i evigheten.
Att fira en födelsedag, sin egen eller Jesu födelsedag, är att bli påmind om början och slutet. Varifrån kommer vi och vart är vi på väg? Och de grå dagarna i mitten blir plötsligt spännande. Vi undrar: hur kunde det bli så här? Och vi undrar: hur ska vi någonsin kunna nå fram till evigheten härifrån?
Ett litet barn får hjälpa oss med svaren. Han födes i ett stall och han dog på ett kors. Men han kom från Gud, han sitter på Guds tron och han gav försoning och frälsning till en hel värld. Är dagarna i mitten meningslösa? Nej, för dom hjälper oss att förstå ursprunget och ger oss en möjlighet att förbereda evigheten.
Den här julen är någonstans mitt i för oss alla. Gud är här och han älskar oss precis där vi är i livet.
Hur slutar Charles Dickens Julsaga? - "Och till sist, som lille Tim sade: Gud välsigne oss allihop!"
Jesu födelse säkerställer att slutet blir gott. Och ingen kan ta välsignelsen ifrån oss. Låt oss nu gå hem och fira jul. Låt oss tänka på vad Jesu födelse betyder för oss. Så får vi känna tacksamhet - trots allt - för med Jesus har vi fått en ny början och ett nytt slut.
Amen.

TILLBAKA